Ea lucrează în mass-media de mai bine de 20 de ani. A început ca studentă în știrile locale și a încercat treptat diverse forme de jurnalism. Ea a co-fondat o agenție de PR, iar anul trecut a devenit CEO Medializuj și Publito.

Cum ai început în mass-media?
Îmi amintesc începuturile cu mare dragoste și modestie – în timp ce purtam articole pe o dischetă dimineața înainte de oră, mergeam să fac poze, făceam sondaje pe străzile din Košice (Slovacia) și mă adresam diverșilor experți, astfel încât toate rezultatele să fie de valoare. A fost un timp frumos. Mai târziu, am lucrat în mai multe media online, unde a trebuit să mă obișnuiesc cu faptul că, spre deosebire de presă, poți comenta pe internet și acele comentarii nu sunt întotdeauna plăcute. Am scris știri în jurnalism, subiecte precum cultură și educație, dar și tehnologie, iar o vreme am fost chiar și responsabilă de secțiunea auto. După facultate, am început să lucrez în Relații Publice. Am lucrat ca redactor PR într-un ziar regional, am lucrat și ca „vânzător” și am acumulat experiență deplină într-o asociație civică. Am lucrat o vreme și în Bratislava (capitala Slovaciei) într-o agenție de PR, dar am decis să merg pe drumul meu și să încerc propriile proiecte.




Faci marketing și PR de mult timp. Cum este lumea startup-urilor diferită de afaceri pentru tine?
Timp de mulți ani, am crezut că nu voi putea lucra într-o lume startup. A fost o zonă pentru mine în care de multe ori am văzut puține rezultate reale. Din afaceri, eram obișnuită cu faptul că dacă punem idei, energie și bani puțini sau chiar deloc în ceva, se pot întâmpla lucruri uimitoare care ne fac fericiți și „ei pot câștiga”. Nu am avut niciodată o investiție sau un împrumut în afacerea noastră, noi am făcut totul. Într-o afacere „clasică”, pot lua decizii din ce în ce mai mari, pot începe un nou proiect sau pot schimba direcția unuia existent. De aceea am fost puțin îngrijorată să încep un startup.
De ce?
Startup pentru mine nu a însemnat libertate la început. Dar m-am răzgândit. Astăzi, văd că sosirea unui investitor poate fi un mare beneficiu și poate ajuta la o dezvoltare mai rapidă. Datorită investitorului, primim o mulțime de idei și feedback de la oameni cu experiență și am putut începe mai rapid pe mai multe piețe. Cu toate acestea, datorită experienței noastre, lucrăm cu viteză maximă și rămânem la realitate.

De ce ai ales publicitatea nativă?
Publicitatea nativă este o modalitate excelentă de a adăuga valoare prezentării unei companii, serviciu, produs sau personalitate. Datorită producției media, agentul de publicitate își îmbunătățește reputația și extinde gradul de conștientizare a publicului, mediul are posibilitatea de a publica un articol valoros care nu acționează ca o reclamă și, în același timp, aduce venituri redacției, datorită căruia poate funcționa. Și nu în ultimul rând, cititorul obține informații utile sau interesante care îi sunt de folos.
Publito vine pe piața din Slovacia cu noi servicii. Care va fi contribuția lor?
Până acum, Publito a conectat jurnaliști cu experți, iar în prezent leagă și editorii cu agenții de publicitate. Aceasta este o dezvoltare naturală pe care ne-am bazat de la început. Publicitatea nativă este ceva ce cred că a fost întotdeauna. În zilele noastre însă, din cauza adblockerilor, cookie-urilor și oboselii destinatarilor de conținut de la funcționarea constantă a reclamelor, se vorbește despre tot mai mulți oameni. Acest lucru aduce nevoia de a aduce conținut care să aibă sens și valoare adăugată. Cu Publito, agenții de publicitate pot obține conținut personalizat, care este editorial, autentic, pregătit pentru publicul media, într-o limbă pe care o înțeleg și de care se bucură.
Cum va funcționa în practică?
Funcționează ușor. Agentul de publicitate creează o interogare care descrie serviciul sau produsul său, obiectivele sale, pe care le așteaptă de la editor sau cele de la media pe care ar dori să le atingă. Această interogare este creată folosind un formular simplu. Apoi primește oferte neobligatorii, dintre care le alege pe cele care se potrivesc, și începe comunicarea cu mediul și pregătirea conținutului.

Ce te face cea mai mândră la un proiect?
Oamenii din acel moment care aduc ideile, experiențele și multă energie în proiect. Deși încă nu ne-am întâlnit în direct din cauza componenței internaționale a echipei noastre și avem doar întâlniri online, venim cu idei, planificăm împreună și ne dezvoltăm. Aștept cu nerăbdare ca din ce în ce mai mulți jurnaliști și experți să folosească platforma noastră, să-i ajute și să fie un instrument util pentru ei.
Cum vedeți viitorul Publito?
Cred că va deveni o platformă la care în câțiva ani, jurnaliștii, reprezentanții de vânzări, experții și cei interesați de reclamă o vor lua automat în considerare pentru o cooperarea reciprocă. Sper că vom fi primii cu care colaborează în domeniul reclamei native și le vom fi un ajutor.
Sunt jurnalist
Serviciu GRATUIT * pentru jurnaliștii și bloggerii aflați in căutarea unor surse de informare și citate de încredere.
Sunt o sursă
Serviciu GRATUIT * pentru experții și companiile care doresc publicitate în mass media.
Un răspuns la “Jana Beerová, CEO: Publicitatea nativă este o modalitate excelentă de a aduce valoare adăugată unei companii, serviciu, produs sau prezentare de personalitate”
Foarte interesant !